Zonne-energie opslaan met een thuisbatterij
Gepubliceerd op:
19 april 2023
Wekt u meer zonnestroom op dan u verbruikt? Dan is het zonde om dit niet op te slaan. In de zomer wekt u namelijk veel meer zonnestroom op dan in de winter, terwijl u juist in de zomer minder stroom verbruikt. Het zou een uitkomst zijn om deze overige stroom op te kunnen slaan en deze juist op een later op een gunstiger moment te kunnen gebruiken. In dit artikel komt de thuisbatterij, ook wel de thuisaccu genoemd, uitgebreid aanbod. Met de thuisbatterij is het mogelijk om energie op te slaan voor een later moment. Ideaal toch?
Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?
De zomermaanden komen weer in zicht en dit betekent voor zonnepanelenbezitters dat zij weer extra eigen zonnestroom kunnen opwekken. Met een zonnepanelen accu opslag is het mogelijk om uw eigen opgewekte zonnestroom op te slaan en deze te gebruiken wanneer dat wenselijk is.
Maar hoe werkt dat precies? Door een regelaar wordt uw eigen opgewekte energie doorgestuurd naar apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Wekken uw zonnepanelen meer zonnestoom op dan u daadwerkelijk nodig heeft? Dan wordt deze stroom opgeslagen in de thuisbatterij. Gebruikt u meer stroom dan uw zonnepanelen opwekken? Dan verbruikt u eerst de opgeslagen stroom uit uw thuisbatterij. Indien uw eigen stroomopslag uit de thuisbatterij leeg is, wordt er automatisch stroom afgenomen van het elektriciteitsnet.
Een thuisbatterij bestaat uit een omvormer en een meetsysteem om de opslag en het energieverbruik te kunnen meten. Een accu opslag voor zonnepanelen bij particulieren thuis wordt over het algemeen een thuisbatterij genoemd, maar u kunt het ook tegenkomen als thuisaccu of als particuliere accu opslag. Een thuisbatterij dient bij u thuis geplaatst te worden, vandaar ook de naam.
Hoeveel stroom kan een thuisbatterij opslaan?
Hoewel een thuisbatterij heel erg handig is, is deze niet geschikt om de wintermaanden mee door te komen. Daar hebben de batterijen tegenwoordig nog niet genoeg capaciteit voor. Hoeveel kan een thuisbatterij dan wel opslaan? De thuisbatterij van nu – met een gemiddelde accuopslag – kan de energie die u opwekt slechts enkele dagen opslaan. Het is dus nog niet mogelijk om voldoende energie op te slaan om de winter door te komen en in de winter volledig onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
Waar dient de thuisbatterij dan wel voor? Vaak wordt er overdag (als mensen niet thuis/aan het werk zijn) veel energie opgewekt, terwijl men in de avond juist vaak stroom te kort komt. U kunt het overtollige stroom dat u overdag opwerkt, s ’avonds gebruiken bij het koken, wassen, dogen, strijken, TV kijken etc.
Het voordeel? U bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij verbruikt u namelijk tot ongeveer 30% meer eigen zonnestoom!
Is een thuisbatterij handig op dit moment?
Op dit moment wordt het aanschaffen van een thuisbatterij naar onze mening steeds zinvoller. Dit komt met name door de voordelen van de thuisbatterij. Denk aan een lagere energierekening, doordat u meer eigen zonnestroom verbruikt. Daarnaast kunt u sinds kort de BTW van de thuisbatterij terugvorderen. Hierdoor is de prijs van de thuisbatterij uiteindelijk lager en heeft u de thuisbatterij eerder terugverdiend.
Ondanks het feit dat momenteel de opslagcapaciteit van de thuisbatterij nog niet heel groot is, kunt u er nu al wel voordeel uit halen. Helemaal straks wanneer de salderingsregeling omlaag gaat van 100% naar 64% vanaf 2025. Ook worden de thuisbatterijen steeds beter. Er wordt volop gewerkt aan nieuwe technologieën om de energieopslag en het vermogen van de batterij te vergroten en de levensduur ervan te verlengen. Dit maakt straks de investering in de thuisbatterij voor in de toekomst nóg zinvoller.
De thuisbatterij is de oplossing voor de dalende salderingregeling
Onlangs heeft de overheid bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling omlaag gaat van 100% naar 64%. Dit betekent voor zonnepanelenbezitters dat zij straks niet 100% van hun teruggeleverde stroom aan het elektriciteitsnet vergoedt krijgen, maar slechts 64%. Daarna zal de salderingregeling stapsgewijs ieder jaar met 9% afnemen, tot uiteindelijk 0% in 2030. Uiteindelijk kunt u dus geen geld meer verdienen aan het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.
De thuisbatterij kan een goede oplossing zijn voor het compenseren van de weggevallen salderingsregeling. Uw thuisbatterij slaat namelijk elektriciteit op voor eigen gebruik op een later moment, in plaats van het gelijk terug te leveren aan het net, waar u straks toch geen vergoeding meer voor krijgt. U kunt dus meer van uw eigen opgewekte stroom verbruiken, waardoor u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus minder geld hoeft te betalen aan uw energie leverancier. Kortom, de perfecte oplossing om de verloren inkomstenbron van de salderingsregeling te compenseren en uw kosten te dekken.
Meer informatie of advies over de thuisbatterij/thuisaccu?
Wilt u meer informatie over of heeft u interesse in de thuisbatterij? Neem dan contact met ons op door een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek bij ons aan te vragen! Als leverancier en installateur van thuisaccu’s en zonnepanelen helpen wij u graag verder met al uw vragen.