Scope 12 certificaat: Verplicht of nette extra?

Scope 12 certificaat Verplicht of nette extra

Als u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om te begrijpen wat een SCIOS Scope 12 keuring inhoudt en in hoeverre het voor u van toepassing is. Hieronder leggen we u uit waarom en voor wie dit belangrijk is om te weten.

Wat is een Scope 12 certificaat

Scope 12 is in het leven geroepen door de stichting SCIOS. Dit is een stichting die zich bezighoudt met het beheren en ontwikkelen van kwaliteitssystemen voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. Deze keuring is in het leven geroepen vanwege het gevaar bij defecten en verkeerde montage van niet gecertificeerde installateurs.

Een Scope 12 certificaat heeft betrekking op de veiligheid van arbeidsmiddelen en machines die onder de Arbowet vallen. Het is een keuring die aangeeft dat de zonnepaneleninstallatie voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van arbeidsveiligheid en dat deze veilig is voor installateurs.

Waarom is een Scope 12 keuring belangrijk?

Bij het plaatsen van zonnepanelen komt er meer kijken dan alleen het plaatsen van de panelen. De installatie van zonnepanelen is een technisch proces dat ervoor kan zorgen dat uw dak tijdelijk verandert in een bouwplaats. Hierdoor kan het installatieproces risico’s met zich meebrengen zoals: valgevaar, elektriciteits gevaar en het werken op hoogte. Om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken en ervoor te zorgen dat de installatie veilig verloopt, is het belangrijk om te voldoen aan de eisen van een Scope 12 keuring in de vorm van Scope 12 certificering.

Wat zijn de kosten van een Scope 12 keuring?

De kosten voor een Scope 12 keuring hangen af van een aantal factoren. Hierbij moet u denken aan het aantal zonnepanelen en omvormers: hoe meer u hiervan heeft, hoe hoger de kosten zullen zijn. Meestal bedragen de kosten voor een Scope 12 keuring tussen de €600,- en €1200,-.

 

Is een Scope 12 certificaat verplicht voor zonnepanelen?

Voor particulieren installaties is het bezitten van een Scope 12 certificaat waarschijnlijk niet verplicht. De verplichting hangt af van de situatie, de omvang en de omgeving waar de installatie plaatsvindt. Als u zelf een aantal zonnepanelen op uw dak plaatst, is een Scope 12 certificering waarschijnlijk niet vereist. Voor zakelijke installaties raden wij aan om u vooraf goed in te lezen en contact op te nemen met uw verzekeraar of projectleider.

Onnodige vertragingen en problemen voorkomen

Voor verzekeraars is het niet verplicht om een Scope 12 certificaat in uw bezit te hebben, toch raden wij aan om vooraf contact op te nemen met uw verzekeraar . Voor zakelijke installaties met meer dan 50 zonnepanelen zien wij echter dat de verzekeraar vaak wel om een Scope 12 keuring vragen. Het is belangrijk om dit in elke situatie vooraf te controleren en ervoor te zorgen dat u aan alle wettelijke eisen voldoet om onnodige vertragingen en problemen te voorkomen.

Heeft u vragen over een SCIOS Scope 12 certificaat?

Of heeft u vragen over het laten uitvoeren van een Scope 12 keuring? Neem dan eens vrijblijvend contact op met één van onze experts. Zij helpen u graag bij het beantwoorden van al uw vragen. Of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.

Vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op