Vraag vrijblijvend advies aan!
- 100% salderen
- Snelle terugverdientijd
- Binnen 4-6 weken geplaatst
Laatste nieuws
Laatste update rondom salderen
Het kabinet wil de salderingsregeling per 1 januari 2027 stopzetten
Update 20 september 2024
De nieuwe coalitie wil per 1 januari 2027 de salderingsregeling stoppen. Dit wetsvoorstel is inmiddels getoetst door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). ACM heeft geconcludeerd dat het wetsvoorstel uitvoerbaar en handhaafbaar is. Wel stelt de ACM dat het wetsvoorstel op een aantal punten aangepast en verduidelijkt moet worden. Echter is de kans groot dat de salderingsregeling uiteindelijk wordt afgeschaft zoals in het verleden ook al was bepaald.
Wat is salderen?
Salderen is een regeling waarbij de energie die wordt opgewekt door zonnepanelen en niet direct wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De opbrengst wordt vervolgens verrekend met de verbruikte elektriciteit, waardoor consumenten en bedrijven kunnen besparen op hun energierekening.
Hoe werkt salderen?
Je kunt gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen indien je meer stroom opwekt met jouw panelen, dan dat je op datzelfde moment verbruikt. Je mag aan het einde van elk boekjaar de energie die jouw zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Lever stroom terug aan het net en laat het vervolgens verrekenen, ofwel salderen. De stroom die je terug aan het elektriciteitsnet levert, levert je dus geld op.
Wat je hiervoor krijgt staat gelijk aan het tarief wat je ervoor zou betalen bij de energieleverancier. Je hoeft dus niet jouw meterstand in de gaten te houden en je hoeft ook niet zelf een rekening te sturen of iets dergelijks. Dit gebeurt allemaal automatisch om het zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Voordelen van salderen
Salderen kan verschillende voordelen opleveren voor huishoudens die zonnepanelen hebben geïnstalleerd:
Besparingen op energiekosten
Doordat de elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen wordt verrekend met de elektriciteit die wordt afgenomen van het elektriciteitsnet, kan salderen leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.
Financiële terugverdientijd
Door salderen kunnen de initiële kosten van het aanschaffen en installeren van zonnepanelen sneller worden terugverdiend, omdat de besparingen op energiekosten helpen bij het compenseren van deze investering.
Direct starten met verdienen aan zonnepanelen?
Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!
Veelgestelde vragen
Ontdek alle veelgestelde vragen over zonnepanelen van Smit!
Staat je vraag er niet bij? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Wat houdt de salderingsregeling in?
De zonnepanelen installatie levert stroom terug via de groepenkast. In jouw woning zijn natuurlijk altijd apparaten die stroom gebruiken en zij krijgen als eerste deze stroom gevoed: hoe meer apparaten er stroom gebruiken, des te groter jouw eigen gebruik. Wanneer er uiteindelijk toch nog meer stroom wordt opgewekt dan je momenteel gebruikt, dan zal de overige stroom worden terug geleverd via de kWh-meter van Liander. Deze meter kan dus alleen het overschot meten dat wordt terug geleverd en niet de totaal opgewekte stroom.
Vanwege de salderingsregeling die geldt, wordt aan het eind van jouw contractjaar bekeken wat er is afgenomen aan stroom en wat je hebt terug geleverd. De teruglevering wordt van de afgenomen stroom afgetrokken en dit is dan wat je aan verbruik moet betalen. Je krijgt dus hetzelfde voor een kWh als dat je ervoor betaald.
Is mijn elektriciteitsmeter geschikt?
Er bestaan verschillende elektriciteitsmeters, waarvan twee geschikt zijn voor teruglevering van zonnestroom. Met een slimme meter wordt zowel de geleverde als teruggeleverde energie van de zonnepanelen op een correcte manier geregistreerd. Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen is de garantie voor een zorgeloze en correcte saldering door het energiebedrijf. Daarnaast is een ferrarismeter, te herkennen aan de draaischijf, in principe ook geschikt voor zonnepanelen. De meter draait namelijk letterlijk terug. Een kanttekening bij deze energiemeter is wel dat het energiebedrijf door het terugdraaien niet de salderingsregels wil toepassen.
Hoe wordt de stroom die ik lever aan het energienet verrekend met mijn energierekening?
Als jouw zonnepanelen energie produceren op een moment dat je het niet zelf verbruikt, dan wordt jouw stroom geleverd aan het energienet. De energieleverancier betaalt je dezelfde prijs als wat je nu betaalt voor jouw energie (gemiddeld 0,22 euro per kWh). Lever je in totaal meer stroom terug dan dat je afneemt? Dan krijg je hier een terugleververgoeding voor en dit heet salderen.
Reviews
Bekijk wat onze klanten vinden van onze zonnepanelen.